Resurse utile

 

Ce este un profil ocupational?

Profilul ocupational este documentul care sintetizeaza caracteristicile unei ocupatii.


A. Sarcini principale — Aceasta componenta cuprinde sarcinile cele mai relevante pentru o ocupatie, care permit diferentierea intre o persoana cu performante ridicate in ocupatia respectiva (expert) si o persoana cu performante reduse (novice).
 
B. Contextul muncii — Aceasta componenta contine informatiile esentiale despre caracteristicile mediului in care practicantii acestei ocupatii isi exercita activitatile specifice de munca și eventualele riscuri la care acestia se expun.
 
C. Nivelul de educatie si calificare — Exercitarea oricarei ocupatii necesita parcurgerea unui anumit traseu educational si/sau de pregatire profesionala. Nivelul de calificare este stabilit conform Cadrului European al Calificărilor (EQF). Nivelul de instruire tine cont de Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor (ISCO-88).
 
D. Cunostinte si deprinderi — Aceasta componenta include cunostintele si deprinderile necesare practicarii cu succes a unei ocupatii. Cunostintele sunt colectii de informatii relationate, specifice unui anumit domeniu; ele sunt rezultatul invatarii formale, informale si/sau non-formale (ce trebuie sa faci). Deprinderile reprezinta cunostinte procedurale, adica blocuri de cunostinte despre procedurile, strategiile, tehnicile exprimate in modul de realizare a unei sarcini, in comportamente (cum sa faci).
 
E. Aptitudini — Aptitudinea reprezinta un set de procese cognitive, psihomotorii si/sau senzoriale necesare pentru a obtine performanta intr-o gama de activitati. Succesul in realizarea unei activitati presupune, pe langa aptitudini, un set de cunostinte dobandite prin educatie/formare.
 
F. Alte caracteristici — Cele mai importante caracteristici, altele decat cunostinte, deprinderi si abilitati (knowledge, skills, abilities - KSA) sunt: interesele, surse ale satisfactiei profesionale si caracteristicile de personalitate.
 
G. Perspectiva pe piata muncii — Perspectiva pe piata muncii se refera la dinamica si evolutia unei ocupatii in raport cu ansamblul ocupatiilor prezente pe piata. Sunt utilizate trei categorii de notatii care semnifica tot atatea tendinte: crestere (dinamica ocupatiei e mai mare decat celelalte ocupatii per ansamblu), stagnare (dinamica ocupatiei e similara cu a altor ocupatii) si scadere (dinamica ocupatiei este sub nivelul ansamblului ocupatiilor).
 
H. Categoria de salarizare — Raportarea unui salariu la salariul minim pe economie este un indicator relativ constant si foarte informativ, independent de fluctuatiile salariale. Astfel, pot exista situatii in care salariul corespunzator unei ocupatii este echivalentul salariului minim pe economie si situatii in care salariul este de "n" x salariul minim, unde "n" poate fi si un interval (ex. ˝2-4˶ x salariul minim).
 

Oferte speciale

Cadoul nostru de Iepuras :)
Afla ce meserie ti se potriveste si ce competente ai nevoie sa-ti...

Urmariti-ne si pe

Galerie foto